nedjelja, 26. srpnja 2015.

Kefirna zrnca

nedjelja, 26. srpnja 2015.

Prvo da razjasnim da su kefirna zrnca ustvari Tibetanska gljiva. Premda se najčešće spominje riječ gljiva,ustvari radi se o kefirnoj kulturi. Gljiva nema,ne znam iskreno od kuda je uopće započeo taj naziv Tibetanska gljiva.
Ako malo potražite internet pronaći ćete milijun članaka o kefirnim zrncima. Najčešće se spominju poboljšanja kod različitih bolesti pa čak i onih najtežih. Srećom kod mene su svi zdravi tako da vam ne mogu reći kako djeluje na neke teže bolesti.
Kefirna zrnca sam dobila prije par godina i dugo smo ih koristili,onda su nam dosadila i mama je bacila sva zrnca. Nakon potrage saznala sam slučajno da kolegica ima upravo ova zrnca i eto nas opet se družimo.
Kefirna zrnca izgledaju ovako.



Na slici su čista,oprana vodom kofirna zrnca. Izgledaju kao cvjetača ili karfiol,mekana su na dodir ali nisu ljigava ili sluzava. Koliko sam zapazila nemaju mirisa.
Sam postupak dobivanja kefira je jednostavan ukoliko se pridržavate nekoliko pravila. Zrnca vole čistoću,tako da ih ne smijete dirati rukama,posuda u kojoj ih držite mora biti dobro oprana. Ono najbitnije je da ih ne smijete dirati metalom. Znači dolaze u obzir plastika,staklo ili drvo. Ja ih držim u plastičnoj posudi sa odgovarajućim plastičnim poklopcem i koristim drvenu kuhaču za miješanje,isto tako imam plastično cjedilo.
Objasnit ću vam ukratko postupak. Oprana kefirna zrnca stavljate u plastičnu posudu,prekrijete ih mlijekom,ja stavljam na šaku zrnaca nešto manje od pola litre mlijeka,ali nije to neko pravilo ponekad stavljam manje ili više. Zatvorite posudu poklopcem i stavite ih u frižider,ljeti se brže dobije kefir zbog topline stoga mi je bolja opcija čuvanja u frižideru. Ako ih stavim danas navečer,koristim ih sutra navečer otprilike prođe jedan dan.





Kada nastane sam kefir,zrnca izgledaju kao da ste ih potopili u gusti jogurt. Sama zrnca se ne konzumiraju što je najvažnije,konzumira se tekućina ili kefir. Zrnca koja su odstajala jedan dan procijedite plastičnim cjedilom,dobivena tekućina je kefir koji pijete. Zrnca koja ostaju u cjedilu dobro operete vodom i ponovno ih stavljate u mlijeko i tako u krug.

 


Premda se spominje kefir,mene okus više podsjeća na tekući jogurt ali ukusno je tako da ne brinete :D
Ono što sam nedavno naučila je čuvanje zrnaca kada ne želite više spremati kefir. Oprana zrnca stavite u čistu vodi i držite ih tako u zatvorenoj posudi u frižideru. Možete ih oprati svako nekoliko dana. Kada poželite ponovno kefir samo ponovite gore naveden postupak sa mlijekom.
Probala sam pojednostavniti sve ali ako vam nešto nije jasno ili sam zaboravila na neku sitnicu samo me pitajte u komentarima.
Sada ću vam reći kako je kefir djelovao na moj organizam. Od kada znam za sebe imam problema sa nadutosti i plinovima,neugodno ali istinito. Probava mi je na brzini puža, tako da pojedinu hranu probavljam danima. Uvijek sam napuhnuta i kada jedem vrlo malo. Kada sam konzumirala kefir probava mi je bila normalna i zbilja sam primijetila razliku,jednostvano sam se osjećala bolje i lakše.Drugo je da uvijek imam kefira u frižideru i mogu ga pomiješati sa voćem ili žitaricama,što je na kraju super jer ne moram u trgovinu.

Vjerujem da djeluje pozitivno na čitav organizam ovo su samo neka od djelovanja:
-djeluje kao prirodni antibiotik
- detoksicira tijelo
-poboljšava probavu i pomaže kod mršavljenja
-jača imunološki sustav
-liječi gljivična oboljenja
-pomaže kod bolesti želuca
-pomaže kod psorijaze

Ima zaista još mnogo primjera na što djeluje kefir,mnogi ljudi pišu da im je pomogao,vjerujem da je.
Meni je super za probavu i zaista se osjećam lakše kada ga pijem. Kefirna zrnca se dijele tako da ih poklonite onima koji ga žele imati jer se nakon nekoliko dana udvostručuje mjera koju ste prvo imali. I tako se šire i pomažu svima,što nije to super.
Postoje grupe na faceu gdje možete upoznati ljude iz svog grada koji su vam voljni pokloniti gljivu (da ne pišem stalno kefir :D ) i onda vi možete dijeliti dalje.

Eto nadam se da sam sve obuhvatila i da nisam na nešto zaboravila,ukoliko jesam znate postupak,pucajte u komentarima :D :D

Pusa :* i obavezno pišite.











Pepe Le Pew girl © 2014