nedjelja, 26. srpnja 2015.

Kefirna zrnca

nedjelja, 26. srpnja 2015.

Prvo da razjasnim da su kefirna zrnca ustvari Tibetanska gljiva. Premda se najčešće spominje riječ gljiva,ustvari radi se o kefirnoj kulturi. Gljiva nema,ne znam iskreno od kuda je uopće započeo taj naziv Tibetanska gljiva.
Ako malo potražite internet pronaći ćete milijun članaka o kefirnim zrncima. Najčešće se spominju poboljšanja kod različitih bolesti pa čak i onih najtežih. Srećom kod mene su svi zdravi tako da vam ne mogu reći kako djeluje na neke teže bolesti.
Kefirna zrnca sam dobila prije par godina i dugo smo ih koristili,onda su nam dosadila i mama je bacila sva zrnca. Nakon potrage saznala sam slučajno da kolegica ima upravo ova zrnca i eto nas opet se družimo.
Kefirna zrnca izgledaju ovako.



Na slici su čista,oprana vodom kofirna zrnca. Izgledaju kao cvjetača ili karfiol,mekana su na dodir ali nisu ljigava ili sluzava. Koliko sam zapazila nemaju mirisa.
Sam postupak dobivanja kefira je jednostavan ukoliko se pridržavate nekoliko pravila. Zrnca vole čistoću,tako da ih ne smijete dirati rukama,posuda u kojoj ih držite mora biti dobro oprana. Ono najbitnije je da ih ne smijete dirati metalom. Znači dolaze u obzir plastika,staklo ili drvo. Ja ih držim u plastičnoj posudi sa odgovarajućim plastičnim poklopcem i koristim drvenu kuhaču za miješanje,isto tako imam plastično cjedilo.
Objasnit ću vam ukratko postupak. Oprana kefirna zrnca stavljate u plastičnu posudu,prekrijete ih mlijekom,ja stavljam na šaku zrnaca nešto manje od pola litre mlijeka,ali nije to neko pravilo ponekad stavljam manje ili više. Zatvorite posudu poklopcem i stavite ih u frižider,ljeti se brže dobije kefir zbog topline stoga mi je bolja opcija čuvanja u frižideru. Ako ih stavim danas navečer,koristim ih sutra navečer otprilike prođe jedan dan.





Kada nastane sam kefir,zrnca izgledaju kao da ste ih potopili u gusti jogurt. Sama zrnca se ne konzumiraju što je najvažnije,konzumira se tekućina ili kefir. Zrnca koja su odstajala jedan dan procijedite plastičnim cjedilom,dobivena tekućina je kefir koji pijete. Zrnca koja ostaju u cjedilu dobro operete vodom i ponovno ih stavljate u mlijeko i tako u krug.

 


Premda se spominje kefir,mene okus više podsjeća na tekući jogurt ali ukusno je tako da ne brinete :D
Ono što sam nedavno naučila je čuvanje zrnaca kada ne želite više spremati kefir. Oprana zrnca stavite u čistu vodi i držite ih tako u zatvorenoj posudi u frižideru. Možete ih oprati svako nekoliko dana. Kada poželite ponovno kefir samo ponovite gore naveden postupak sa mlijekom.
Probala sam pojednostavniti sve ali ako vam nešto nije jasno ili sam zaboravila na neku sitnicu samo me pitajte u komentarima.
Sada ću vam reći kako je kefir djelovao na moj organizam. Od kada znam za sebe imam problema sa nadutosti i plinovima,neugodno ali istinito. Probava mi je na brzini puža, tako da pojedinu hranu probavljam danima. Uvijek sam napuhnuta i kada jedem vrlo malo. Kada sam konzumirala kefir probava mi je bila normalna i zbilja sam primijetila razliku,jednostvano sam se osjećala bolje i lakše.Drugo je da uvijek imam kefira u frižideru i mogu ga pomiješati sa voćem ili žitaricama,što je na kraju super jer ne moram u trgovinu.

Vjerujem da djeluje pozitivno na čitav organizam ovo su samo neka od djelovanja:
-djeluje kao prirodni antibiotik
- detoksicira tijelo
-poboljšava probavu i pomaže kod mršavljenja
-jača imunološki sustav
-liječi gljivična oboljenja
-pomaže kod bolesti želuca
-pomaže kod psorijaze

Ima zaista još mnogo primjera na što djeluje kefir,mnogi ljudi pišu da im je pomogao,vjerujem da je.
Meni je super za probavu i zaista se osjećam lakše kada ga pijem. Kefirna zrnca se dijele tako da ih poklonite onima koji ga žele imati jer se nakon nekoliko dana udvostručuje mjera koju ste prvo imali. I tako se šire i pomažu svima,što nije to super.
Postoje grupe na faceu gdje možete upoznati ljude iz svog grada koji su vam voljni pokloniti gljivu (da ne pišem stalno kefir :D ) i onda vi možete dijeliti dalje.

Eto nadam se da sam sve obuhvatila i da nisam na nešto zaboravila,ukoliko jesam znate postupak,pucajte u komentarima :D :D

Pusa :* i obavezno pišite.











Broj komentara: 10:

  1. Super post,ja zrnca zaledim kada mi dosade, nakon odleđivanja prva tura kefira se sporije napravi i bude malo ˝čudna˝pa bacim, a dalje ide normalno :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čula sam da se mogu i zalediti ali nisam još isprobala :D super mi je što imam stalno kefira jer ga baš volim.

      Izbriši
  2. Tako mi je drago da si napisala post o ovom blagu. Ja sam ovo pila godinu dana i mogu potvrditi njegovo djelovanje na imunitet i onda sam morala otputovati i zrnca su propala. Sad tražim nekog da mi ih ponovo da. A kakoje samo ukusno <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da ti je najbolje uključit se u face grupu kefirna zrnca zaista su ljudi voljni podijeliti gljivice :D. Obožavam kefira tako da su za mene pun pogodak jer ga volim piti svaki dan.

      Izbriši
  3. Ovo i ja uzimam. Imam istih problema kao i ti i nikako da ih se rijesim :( Ne znam samo, posto sam ja netolerantna na kaktozu , mogu li ih napraviti sa mlijekom bez laktoze?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iskreno ne znam ali probaj potražit na netu sigurno piše negdje.

      Izbriši
  4. meni je majka nedavno počela radit kefir, ful je zabrijala, svako jutro jede zobene s time i ono... bljeh :D ja nikako ne volim taj prokleti kefir, kad ga muž pije/jede molim ga da opere zube prije nego me poljubi. On ga naziva "mliječnim pjenušcem", a ja se oću zbljuvat. Ja sam tip od kiselog mlijeka i acidofila. Obožavam domaće kiselo mlijeko, ono kad ga samo pustiš dva dana da se pokvari hahaha <3
    Što se probave tiče, definitivno da, mliječni fermentirani proizvodi vrlo pomažu, a ja ti preporučam još i mljevene lanene sjemenke kao ekstra vlakna u prehrani, i čaj od komorača i kima (dm ima neki svoj mix, meni je odličan, ko da mi neko mazi probavni sustav)...
    Nda, uglavnom, kefir... U crnoj gori sam nedavno nabasala na neku rusku kozmetiku, šampone i gelove za tušisanje s kefirom... krepala sam od smijeha, i sljedeći put kad budem u prilici definitivno ću uzet nešto LOL

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahhaa slažem se sa tvojim mužem za mene kefir je "mliječni pjenušac" obožavam ga jednostavno mi paše taj okus. Najradije ga koristim od svih mliječnih napitaka. Uzimam mljevene sjemenke lana samo sam neredovita zaboravim na njih ali su mi ok,volim ja tu ptičju hranu :D Kim stavljam u jelo,variva,gulaše ali nisam probala čaj,doduše probala sam kavu sa kimom. Zbilja si trebala uzeti kozmetiku,štipaljka na nos i mazuckaj se kefirnom kozmetikom :D Hvala ti na komentaru ;)

      Izbriši
  5. ma kefir je super :D
    to da zrnca ne smiješ dirati s metalnom žlicom ipak ne stoji ;)
    i ispiranje vodom svaki dan se isto tako ne preporuča, voda ih slabi, samo ih procijediš i ubaciš u novu dozu mlijeka :D
    kad se zasitim kefira, ubacim zrnca u frizer, do neke iduće prilike :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Mene su svi upozoravali da ih ne diram metalom, nisam znala da nema veze to baš. Ispirem ih vodom jer mi znaju biti malo prejake i previše kisele. Čula sam da ih se može smrznuti i samo nastaviti proces.

    OdgovoriIzbriši

Pepe Le Pew girl © 2014