ponedjeljak, 16. studenoga 2015.

Marokanac

ponedjeljak, 16. studenoga 2015.

Danas vam pišem o finom i jednostavnom jelu koje spremam često jer ga volimo papati. Nije uopće teško i imate gotov ručak za pola sata.
Glavna zvijezda ovoga jela je začin Ras El Hanout koji dolazi iz Maroka,krasi ga specifična slatkasta nota cimeta i klinčića koja je meni jako zanimljiva u slanima jelima. Odmah napominjem da začin ima snažnu aromu cimeta i ako ne volite slatkaste začine u slanim jelima,slobodno preskočite ovaj recept jer mislim da vam neće odgovarati.

Ras El Hanout je mješavina više začina, svaka mješavina nije ista ali uglavnom su slične. Moja mješavina sadrži : crni papar,korijander,senf,kim,latice ruže,lavande,kurkuma,crni kim,crni kardamom,anis,muškatni orašćić,klinčić,đumbir i galangal.

Svaki veći grad već ima trgovinu začina,ako slučajno nema ostaje vam internet koji brzo sve dostavlja na vaša vrata. Kako u Rijeci postoji trgovina začina (i čajeva) Royal Shop,ja ih kupujem tamo. Razlog je jednostavan,radila sam tamo i poznajem vlasnika i robu i znam što jedem :D Ukoliko vas put nanese u tu divnu trgovinicu,nemojte se iznenaditi mirisima i aromama koje se šire već na samom ulazu. Tko zna možda me i sretnete tamo kako ispijam kavicu i ćakulam :D

Krenimo na recept i sastojke koji su vam potrebni.

Od sastojaka treba vam:
Za 4 osobe

. dvije tikvice
- jedan veći luk
- konzerva pelata ili pasirana rajčica (ovisi što više volite)
- 1/2 kg mesa, također ovisi što volite, ja stavim mljeveno pureće meso jer ga najviše volimo
- dvije veće mrkve
- začini po želji, sol,papar,vegeta
- jedna do dvije male žlice Ras El Hanauta
- jedna mala žlica Kurkume





Uvijek možete improvizirati i dodati povrće koje vi volite i izbaciti ono što ne volite isto
važi i za meso,ako ne jedete meso izbacite ga i dobiti ćete ukusno povrtno jelo,kuhanje je igranje i isprobavanje.

Povrće operite i narežite na kockice kako bi bilo spremno. Isjeckani luk dinstajte na ulju dok ne dobije zlatno žutu boju,dodajte mrkvu i smanjite vatru. Mrkvu treba malo požutiti ali pazite da vam luk ne zagori. Zatim dodate malo vode kako bi se mrkva skuhala jer je ipak najtvrđa.





Kada je mrkva polu kuhana dodajte meso i pirjate dok tekućina ne ispari. Kuhate ovisno o mesu koje ste dodali,puretina je brzo gotova pa je dinstam oko 25 minuta.
Dodam pelate i začine (sol,papar) i malo šećera kako bi ublažio kiselinu rajčice i sve još kuham oko 15 minuta.
Zadnje su tikvice jer su nježne i brzo se kuhaju. Nakon tikvica stavljam Ras El Hanout  i Kurkumu, za početak preporučam jednu žlicu Ras El Hanouta jer su vam dvije možda previše dok se ne naučite na okus. Sve kuhate još 15 minuta,prije kraja probajte i dodajte nešto ako smatrate da nedostaje.





Kao prilog najbolja je riža,odlična kombinacija sa ovim polu gulašom nazovimo ga tako. Poželjeli smo se promijene pa sam probala sa rezancima i isto je fina kombinacija.





Odlika ovoga jela je brzina (kada nemate vremena imate ručak za pola sata) i egzotičan pomalo neobičan okus.....a miris koji se širi prilikom kuhanja mljaccc.

Svakako isprobajte i javite kako vam se sviđa :D






Pepe Le Pew girl © 2014